BC logo plus w
BC logo plus w
scholenopdekaart
globex indonesie 2018

globex indonesie 2018 header

Kick-off in weert

ontvangstNa de informatieavond in november is op 19 januari de eerste grote stap gezet voor het Global Explorationavontuur van het Blariacumcollege. De officiële kick-off vond plaats in het College in Weert waar de “Blariacum Crew” samen met de deelnemers van alle andere scholen werd welkom geheten door Jacques van Loo, de nieuwe voorzitter van de Stichting Global Exploration.
Allereerst werd de oud-voorzitter en oprichter van SGE, Jos Smeets, in het zonnetje gezet en vervolgens werd iedereen geïnformeerd over de doelstelling, de projecten en de uitdagingen die hen te wachten staan.
Daarna een vijftal workshops, bedoeld om elkaar beter te leren kennen en om vertrouwen op te bouwen voor een goede samenwerking.
Bij de workshop “Ice Breakers” vertellen Global Youth-begeleiders, studenten,  over hun ervaringen en over wat specifieke kenmerken van Indonesië. Met name het belang van het tonen van respect voor geloof en cultuur, door bijvoorbeeld voldoende bedekkende kleding te dragen. ice breaker 01
Bij  ‘One Billion Rising’, wordt de basis gelegd voor de dans die de Blariacum Crew samen met alle andere deelnemers later zal opvoeren. Studenten van Fontys Tilburg leggen de oorsprong van de dans uit en laten een filmpje zien uit Tilburg in 2017, waar deze werd uitgevoerd door een gigantische groep. De dans wordt in stappen voorgedaan en daarna  samen geoefend. In het begin een beetje onwennig maar al snel zijn de pasjes aangeleerd en binnen een half uur wordt er al iets moois neergezet. Dat beloofd wat voor de eindopvoering met alle Global groepen.
Tijden de derde workshop ‘Xplore my Country’ geven Aardrijkskundedocenten in opleiding van Fontys Sittard een presentatie over het land Indonesië i.c.m. een quiz via Kahoot. xplore my countryEen leuke opzet die door middel van een vijtiental vragen tal van onderwerpen aan bod laat komen.
Dan naar ‘Reframing the Message’, waar een docent Aardrijkskunde een interactieve  ‘les’ geeft d.m.v. een spel. Hierbij komt onder meer het thema  ‘dollar street’ van de website gapminder aan bod, dat laat zien waarvan mensen in de verschillende delen van de wereld moeten rondkomen, evenals het Youtube-filmpje van Anna Rosling Rönnlund:   https://www.youtube.com/watch?v=vvsAvvKeGhc.
Tenslotte als laatste workshop ‘Global CrewMotivator’ waar gedragsbioloog Patrick een indrukwekkende presentatie geeft. global posterNatuurbescherming, duurzaamheid, onderwijs, afvalverwerking en communicatie, het komt allemaal aan bod.
Onder meer als hij vertelt over het geitenfarmproject, hoe geiten melk en vlees opleveren, maar ook mest waaruit weer gas kan worden gewonnen om te koken. En dat verminderd op den duur de houtkap voor de kookvuren.
Hij vertelt over communicatie en sociaal gedrag aan de hand van zijn ervaringen en filmmateriaal van chimpansees.
Een chimpansee herkent zichzelf in een spiegel. Pas als je dit kunt,  kun je je ook verplaatsen in een andermans perspectief en zodanig handelen, waarnemen, communiceren, begrijpen maar ook manipuleren, beledigen en bedriegen.
Global wereldburgerstage leerlingen dienen zich in te kunnen leven in de ‘andere cultuur’ en zich aan te passen.
Tenslotte is er dan de gezamenlijke afsluiting door uitvoering van de One Billion Rising Dance door alle Global Groepen. Ruim 450 Global wereldburgerstageleerlingen in T-shirts in alle kleuren van de regenboog, voeren de ONE BILLION RISING DANCE uit met de bijzondere boodschap ‘opkomen voor vrouwenrechten’.
Een bijzondere dag, veel nieuwe informatie, indrukwekkend en mooi. De eerste stap op weg naar Indonesië.


Het begin is gemaakt!

globex 2018 presin de zomer van 2018 gaat een groep leerlingen en begeleiders op reis naar Indonesië voor een wereldburgerstage, dit in samenwerking met de Stichting Global Explorarion.

De stichting Global Exploration organiseert stages voor jongeren in ‘derdewereldlanden’. Het centrale doel is Nederlandse jongeren in contact te brengen met andere culturen. Door samen te praten, te werken, te spelen kan er een kleine bijdrage worden geleverd aan een betere wereld. Aan de reis is ook een inzamelingsactie gekoppeld, het motto van de stichting is ‘Niet met lege handen reizen’. Met het geld worden schooltjes, weeshuizen en verbandposten opgezet in arme en onherbergzame gebieden. Door zelf te gaan kijken, zien deelnemers dat het bijeengebrachte sponsorgeld goed wordt besteed.

De deelnemers aan de reis gaan ook echt de handen uit de mouwen steken. Ze gaan op een theeplantage werken, bomen planten, zwerfvuil verwijderen en gebouwen opknappen.

Op 7 november werden alle geïnteresseerde leerlingen en hun ouders/verzorgers geïnformeerd over het op stapel staande project Global Exploration Indonesië. Het hele traject met alles wat erbij komt kijken werd onder de loep genomen. Voor de leerlingen die willen meedoen zal het beslist geen "Ride in the park" worden; voor de reis daadwerkelijk van start gaat zullen alle deelnemers eerst een flink sponsorbedrag moeten verzamelen om de reis en de projecten in Indonesië te bekostigen.
Bekijk HIER de Powerpointpresentatie van de voorlichtingsavond.

logo globex 2018 xs