BC logo plus w
BC logo plus w
scholenopdekaart
logo big climb 2019
phone 48   pin-b 48   logo big climb 2017

leerling-01a

nieuwe_leerling-01a

ouders-01

algemeen-01a

blc junior

Wordt Blariacumcollege ook de gezondste school van Nederland?

Het Blariacumcollege uit Venlo werd in april 2016 uitgeroepen tot Sportiefste school van Nederland. Een titel die twee jaar lang van kracht blijft. Nu het eind langzaam dichterbij komt, is het tijd om de balans op te maken.

De titel heeft de middelbare school in ieder geval heel veel publiciteit opgeleverd. Een greep uit de media-aandacht: Dagblad de Limburger, Omroep Venlo, L1 tv en radio en een artikel in het KVLO-blad. Daarnaast mochten er presentaties gegeven worden tijdens het sportgala in Venlo en op de studiedagen in Eindhoven en Zwolle. LO-docent Gerard Jacobs: “Het blijft leuk als andere scholen zeggen; ‘wat doen jullie véél’. Te veel volgens het juryrapport. ‘Less is more’ was de feedback die we mee kregen.”  

Alle leerlingen dragen tijdens de gymlessen shirts met de titel ‘sportiefste school van Nederland’. Alle medewerkers hebben de titel in hun mailhandtekening staan. In alle persberichten wordt waar mogelijk een koppeling gemaakt naar de titel. Door de toekenning is er ook een intensievere samenwerking tot stand gekomen met een nabij gelegen fitnesscentrum. 

Er zijn echter nog veel meer positieve voordelen op te sommen:

 • In juli 2016 en 2017 organiseerden de drie Venlose middelbare scholen de Urban City Games. Een sportdag van de toekomst, waarbij 1.500 leerlingen kennismaakten met urban sporten.
 • Met de gemeente Venlo en de overige twee middelbare scholen is er een lijfstijl-visie ontwikkeld waarbij gestreefd wordt om in 2024 de gezondste regio van Nederland te zijn.
 • Met de gemeente Venlo is in september 2017 een sportbureau opgericht. PAC-studenten (sportkunde) ondersteunen hierbij op sportgebied. De studenten organiseren themaweken, pauzesport, doen onderzoek en werken op school aan een gezonde leefstijl voor leerlingen. Een unieke samenwerking tussen Fontys, gemeente Venlo en Onderwijs Gemeenschap Venlo & Omstreken.
 • De commissie Dynamisch schoolplein van het Blariacumcollege heeft, in samenwerking met de firma Nijha, een ontwerp gemaakt voor een dynamisch schoolplein. Er wordt in en buiten de school een sportieve, creatieve, biologische en muzikale zone gecreëerd.
 • Twee gymdocenten mochten afgelopen januari naar de nieuwjaarsreceptie van de koning en koningin.
 • Een groot aantal activiteiten hebben plaatsgevonden tijdens schooluren. Denk aan: Stair challenge, 7 days of feedback, Ninja warrior obstacle run en een Pannatoernooi.
 • Er heeft een WON-project plaatsgevonden waar leerlingen van vwo-2 een eigen sportdrank hebben ontwikkeld onder begeleiding van een lokale ondernemer.
 • Themaweken vóór grote regionale sportevenementen zoals de Venloop en VenloStormt.
 • Dit schooljaar is vitaliteitsproject ‘Allemaal Vitaal’ gestart voor alle medewerkers van het Blariacumcollege.
 • Er is in september 2017 een studiereis gemaakt naar Denemarken, in het kader van de gezonde school. Er werd kennisgemaakt met outdoor learning (udeskole), 45 minutes physical activity per day, brainbreaks en bewegen geïntegreerd binnen de theorielessen.
 • In december 2017 vond het Venlose Sportgala plaats in de school.

We kunnen concluderen dat  de term ‘Less is more’ niet van toepassing is op het Blariacumcollege. De gymsectie heeft zich verder geschoold in klimvaardigheid en MRT. Verder wordt meegewerkt aan de curriculumontwikkeling 2032.

Het Blariacumcollege is de afgelopen jaren gegroeid van 1.600 naar bijna 2.000 leerlingen. De sectie bestaat uit 18 gymdocenten en zij beschikken over negen zaalvloeren. “We zitten nu echt aan onze maximale groeimogelijkheden. In tien jaar tijd hebben wij de 1500ste sportklasleerling verwelkomd en de samenwerking met de andere twee scholen en de gemeente is uitstekend te noemen. Hopelijk kunnen we andere scholen met ons verhaal inspireren”, zegt Gerard Jacobs vol trots.

De titel sportiefste school van Nederland heeft het Blariacumcollege op de spreekwoordelijke kaart gezet. Sport en bewegen op het Blariacumcollege is vanzelfsprekend. Het zit in het DNA van de school. In april 2018 neemt het Blariacumcollege deel aan de jury van de verkiezing Sportiefste school van Nederland. Zij gaat dan mee op zoek naar het sport DNA van de aangemelde scholen.

“Doe mee met de verkiezing, geef je op. Met veel trots zullen we volgend jaar in Nijmegen de trofee overhandigen aan de sportiefste school van 2018!”, zegt Gerard Jacobs.

Agenda

FEB
13

16.00  uur 

MRT
18

17.00  uur 

MRT
19

17.00  uur 

Contact

Niet bereikbaar tussen 12.30 u. en 13.00 u.
Ziekmelden van leerlingen:
Telefoon:  077-3590222
Postadres:
Blariacumcollege

Postbus 457
5900 AL Venlo

Bezoekadressen:
Drie decembersingel 40 (Juniorcollege)
Drie decembersingel 36 (Seniorcollege)

twitter facebook